Hoelang gaan de stiksels van mijn boottent mee?

Waar komt die lekkage vandaan? In veel gevallen zijn opgeloste stiksels de boosdoener. Hoelang gaan stiksels mee? En hoe weet je of de stiksels nog goed zijn?

8.7
235 beoordelingen
icon

Hoelang gaan de stiksels van mijn boottent mee?

Met een lekkende tent en loslatende naden word je meestal onverwacht geconfronteerd. En dat is een onaangename verrassing. Zeker wanneer je tent nog jong is, en je hem toch regelmatig professioneel laat reinigen én impregneren. Waar komt die lekkage vandaan? In veel gevallen zijn opgeloste stiksels de boosdoener.

Zeilmakers gebruiken doorgaans menggaren: deze bestaat uit een polyester kern en een katoenen mantel. Wanneer er vocht in de buurt komt, zwelt het katoen op en drukt zo de kleine gaatjes in de stiksels dicht. Het katoen lost binnen ongeveer vijf jaar op. Met een toenemend risico op lekkende naden.

Alternatieven voor katoen

Zijn er dan geen duurzamere alternatieven voor het gebruik van menggaren? Helaas is dat niet het geval. Stikgaren dat alleen uit polyester bestaat is erg sterk, maar zal zonder het gebruik van katoen lekkages geven. Polyester naden moet je daarom regelmatig nabewerken met een nadenverdichter of afwerken met tape. Dan hebben we nog de nylondraad als mogelijk alternatief. Deze wordt maar heel weinig gebruikt, en dat is niet zonder reden: nylon is namelijk niet UV-bestendig en gaat maar een jaar mee.

Controle van de stiksels

De stiksels lijken soms nog best in orde wanneer je de tent aanbiedt om te laten wassen. Maar schijn kan bedriegen. Je kunt de staat van de stiksels zelf controleren door met een pincet op een aantal plaatsen voorzichtig aan een stukje draad te trekken. Komt het makkelijk los, dan zal de tent opnieuw gestikt moeten worden.

Het is onmogelijk om stiksels volledig te ontzien tijdens het wassen. Helemaal omdat de onderste randen vaak de meeste alg en vuil bevatten.  Loskomende stiksels komen dus regelmatig boven water na het reinigingsproces. Stiksels die niet meer in goede staat zijn laten los of vallen bij controle uit elkaar. Wanneer blijkt dat (een deel van) de stiksels aan vervanging toe is, adviseren we je om deze te professioneel te laten doorstikken bij een van onze gespecialiseerde Inzamelpartners

Gereleateerd artikelen