Boottenten reinigen, impregneren en repareren

Boottent reinigen

De kwaliteit, kleur en levensduur van uw boottent of bootkap zal na verloop van tijd snel achteruit gaan, wanneer u geen onderhoud pleegt. Vakkundig onderhoud zorgt niet alleen voor een representatief karakter van uw boottent of bootkap, maar is ook nog eens kostenbesparend. ZONklaar werkt nauw samen met een landelijk netwerk van inzamelpunten. Dit zijn veelal zeilmakers, winterstallingen of andere maritieme bedrijven, waar u uw vieze boottenten kunt achterlaten en na gemiddeld tien werkdagen weer schoon kunt afhalen.

Een schone en frisse boottent: daar zetten wij ons voor in. Zo hoeft u zich niet meer te ergeren aan de weer- of schimmelvlekken van vorig jaar.

ZONklaar neemt u deze vervelende klus graag uit handen, zodat u bij de eerste zonnestralen zorgeloos kunt uitvaren en genieten van waterrijk Nederland.

 

Bereken nu zelf uw prijs

Boottent repareren

Soms zijn er (kleine) reparaties nodig aan de boottent. Ook daarvoor biedt ZONklaar een passende oplossing. In samenwerking met onze gespecialiseerde partners zorgen wij ervoor dat uw boottent wordt gerepareerd en weer het visitekaartje van uw boot wordt. Goed om te weten; wanneer een boottent of  bootkap zich halverwege de gemiddelde levensduur (10 tot 12 jaar) bevindt, wordt het tijd om degelijk onderhoud te laten uitvoeren.

Boottent impregneren

De oorspronkelijke coatinglaag verdwijnt in de loop der tijd onder invloed van alle weersinvloeden. Na een wasbeurt is ook het laatste restant van deze  beschermlaag verwijderd. Om de boottent weer de juiste bescherming en waterdichtheid te geven, brengt ZONklaar een nieuwe coating aan. Deze vuil- en waterafstotende coating zorgt voor optimale bescherming tegen onder andere: algen, groene aanslag, (regen)water, schimmels, weervlekken, UV-straling (kleurvaster), atmosferisch vuil, zout water en spinnenpoep.

Berichten

Benieuwd hoe wij uw boottent of zeil reinigen?

Lees hoe wij uw boottent of zeil stapsgewijs reinigen

Lees verder

Verschillende typen boottenten

Enkele typen boottenten die we kunnen reinigen, repareren en impregneren zijn:

Bimini

Wilt u met uw boot goed bestand zijn tegen regen en fel zonlicht? Dan is een biminitop de ideale oplossing. Met deze top voor bijvoorbeeld uw rubberboot, motorboot of sloep bent u beschermd tegen regen. Op warme dagen biedt de top verkoeling en schaduw. De biminitop is populair vanwege de look,  maar ook vanwege het ideale bevestigingsmateriaal waarmee hij gemakkelijk te monteren is! De biminitop is onderhevig aan veel weersinvloeden en dient regelmatig gereinigd te worden. Wij van ZONklaar reinigen uw biminitop professioneel, onder andere door een beschermende coating aan te brengen. Hierdoor doorstaat de top de natheid en het zonlicht, behoudt het de kleur van de tent en verlengt u bovendien de levensduur.

Buiskap

De buiskap van uw boot bepaalt voor een belangrijk deel het aanzicht van de boot en verhoogt uw comfort aan boord door de bescherming te bieden tegen regen en zon. Net als de biminitop is de buiskap onderhevig aan veel weersinvloeden. Goed onderhoud is noodzakelijk om de buiskap van uw sloep of motorboot in goede staat te houden.  Wij van ZONklaar reinigen en herstellen de buiskap graag voor u. Hierdoor gaat uw buiskap langer mee en blijft het aanzicht van uw boot optimaal.

Cabrioletkap

De cabrioletkap biedt bescherming tegen buien en hete zon.  De cabrioletkap staat constant bloot aan vervuilende elementen. Daarom is het schoonmaken een vereiste als u de de levensduur van de cabrioletkap wilt verlengen. ZONklaar reinigt uw cabrioletkap op een speciale manier met een eigen ontwikkeld bassin.  Tijdens dit proces dragen wij zorg voor de juiste verhouding van het water en reinigingsmiddel en hanteren we de maximale temperatuur van 30 graden Celsius. Zo kunnen wij het optimale resultaat leveren en is uw cabrioletkap na het wasproces 100% krimpvrij. Mochten er na de behandeling nog schimmel, roest en/of olievlekken op de cabrioletkap zitten, dan geven wij de kap een nabehandeling.  Wij doen alles voor een schone cabrioletkap!

Flybridgekap

Flybridgekappen zorgen voor extra leefruimte op de boot, maar bieden ook bescherming tegen hinderlijke weersinvloeden tijdens het varen. De flybridgekap verhoogt daarmee uw vaargenot. Het is belangrijk om een flybridgekap goed te onderhouden. Wij zorgen graag voor de reiniging en het onderhoud van de flybridgekap.  Dit doen wij met de beste apparatuur en reinigingsmiddelen. Zelfs de slechtst uitziende kap komt er als nieuw uit! De flybridgekap voorzien van een nieuwe coating? Ook dat kunnen wij voor u regelen!

Sprayhood

Sprayhoods sluiten doorgaans aan bij het design van de boot. Ze komen in kleur overeen met de buiskap en zijn degelijk en mooi afgewerkt. Omdat ook de sprayhood wordt blootgesteld aan vele weersomstandigheden is regelmatig schoonmaken erg belangrijk. Goed onderhoud verlengt de levensduur en zorgt voor behoud of zelfs verfraaiing van de sprayhood. Ook een achtertent kunnen wij bij deze reiniging meenemen. Wilt u klaar zijn voor het nieuwe vaarseizoen? Laat ZONklaar uw sprayhood op een professionele manier reinigen!

Giekkleed

Giekkleden beschermen uw spullen op het dek tijdens een regenbui en zorgen voor verkoelende schaduw op een zomerse dag. Een giekkleed is vergelijkbaar met een bootkleed of boothoes, en dient goed verzorgd te worden zodat uw boot fris en schoon blijft. Regelmatig reinigen is van belang voor een langere levensduur en behoud van kwaliteit.  ZONklaar is hierin dé specialist. Naast giekkleden reinigen en impregneren wij ook winterkleden, railingzeilen, hoezen en dekkleden. Laat al uw bootspullen goed reinigen, zodat u zorgeloos en met een lekker gevoel het water op kunt gaan!

     

Afdekzeil

Met een afdekzeil kunt u al uw spullen afdekken, maar heeft daarnaast nog talloze andere toepassingen. Door wind, regen en andere invloeden krijgt het zeil veel te verduren. Laat daarom het afdekzeil regelmatig reinigen. Hiermee voorkomt u dat langdurig vuil het zeil aantast. Zelf het afdekzeil reinigen is een flinke klus. Natuurlijk kan dit wel, maar wanneer u het afdekzeil door ons met specialistische kennis en materialen laat reinigen, bent u ervan verzekerd dat het écht goedkomt.

Kussens & Hoezen

Kussens & hoezen bepalen het interieur van uw boot. Ze geven de uitstraling van de boot de finishing touch en zorgen voor het nodige comfort. Uiteraard gaat u zo voorzichtig mogelijk om met uw hoezen en kussens, zodat deze zo weinig mogelijk schade oplopen. Kussens en hoezen zijn echter ook kwetsbaar, ze worden blootgesteld aan zonlicht of komen in aanraking met water, en na verloop van tijd wordt dit zichtbaar. ZONklaar reinigt de kussens en hoezen op de juiste manier met specialistische kennis en schoonmaakmaterialen.  Zo bent u verzekerd van professioneel en grondig onderhoud van uw kussens en hoezen.

Huik, Maindrop en Lazybag

Huiken, maindrops en lazybags beschermen de (groot)zeilen. Met de maindrop en de lazybag kunt u de zeilen op een goede manier strijken en opbergen. De huik, maindrop en lazybag zijn altijd zichtbaar en dus onderhevig aan weersinvloeden. Regelmatig reinigen is daarom belangrijk. Wij verzorgen de reiniging en het onderhoud voor de huiken, maindrop en lazybag op een professionele manier. Zo bent u ervan verzekerd dat uw huiken, maildrop en lazybag er schoon en verzorgd uitzien en fris ruiken. Uw boot verdient het allerbeste, en dat snappen wij!

Kuiptent

De kuiptent beschermt uw zeilboot of motorboot tijdens alle seizoenen tegen de weersomstandigheden. Kuiptenten krijgen zand, water en ander vuil over zich heen. Het is belangrijk dat de kuiptent zo nu en dan goed gereinigd wordt. ZONklaar zorgt ervoor dat uw kuiptent er na een reinigingsbeurt weer als nieuw uitziet. De stiksels van een kuiptent gaan maximaal vijf jaar mee, ZONklaar controleert en verzorgt daarom ook het stikwerk van kuiptenten.

Railingzeil

Gaat u de Noordzee op? Of blijft u op de binnenwateren? Als watersporter weet u dat het zo nu en dan heftig te keer kan gaan op het water. Railingkleden, ook wel railingzeilen genoemd, beschermen uw boot tegen wind en golven. Railingkleden zijn daarnaast belangrijk voor de uitstraling van uw boot. Regelmatig schoonmaken komt zowel de kwaliteit als het uiterlijk van uw railingkleed ten goede. ZONklaar neemt u deze zorg graag uit handen. Na een grondige onderhoudsbeurt is uw railingkleed weer als nieuw.

Wintertent

Een wintertent is erg belangrijk voor de boot,  zeker tijdens een gure en koude winter. Uw boot dient te allen tijden goed beschermd te worden tegen de weersomstandigheden. Bij het winterklaar maken van de boot mag een wintertent daarom niet ontbreken. Een wintertent beschermt uw boot tegen harde wind, regen en zelfs sneeuw. Dankzij de bescherming van een wintertent krijgt vuil geen kans om zich te ontwikkelen tot meer of hard vuil. Natuurlijk moet de wintertent dan wel goed schoon zijn. Dit betekent dat deze vrij van vuil is en fris ruikt. Goede reiniging verlengt bovendien de levensduur en kwaliteit van het doek van de wintertent. Laat ZONklaar uw wintertent daarom goed onder handen nemen.

Zwaardhoes

Zwaardhoezen zorgen voor optimale bescherming van de zwaarden van uw boot en dienen op een professionele manier gereinigd te worden. Reinigen en impregneren komt bij ZONklaar veelvuldig in het woordenboek voor. Wij weten hoe we op een specialistische manier te werk moeten gaan. Laat daarom uw zwaardhoezen door ons reinigen, zo weet u er zeker dat de hoezen in goede staat blijven.

Veelgestelde vragen over Boottent

 • Hoe weet ik of mijn zonwering, bootkap of zeil écht schoon wordt?

  ZONklaar heeft inmiddels een schat aan ervaring in het reinigen van alle voorkomende doeksoorten. We staan in nauw contact met de diverse stofproducenten, met wie we kennis en ervaring delen. We durven daarom ook zwart op wit te stellen: niet goed is niet betalen. Wanneer wij constateren dat bepaalde vlekken niet te verwijderen zijn, zullen we eerst in overleg gaan met de klant. Vervolgens wordt overlegd wat te verwachten en kan er alsnog besloten worden om verder te gaan met de behandeling. Zo niet, dan wordt de behandeling gestaakt en zijn er geen kosten aan verbonden.

 • Ik heb roest- en olievlekken in mijn object. Kunnen die worden verwijderd?

  Over het algemeen kunnen we deze hardnekkige vervuiling prima verwijderen. Wanneer het object dermate veel roest- of olievlekken bevat, is het niet uitgesloten dat er in minimale mate nog sporen van te zien zijn doordat de stof zelf hierdoor al is aangetast.

 • Ik heb veel plastic ramen in mijn tent. Worden die ook aangetast door het wassen?

  Door het wasproces gebeurt er niks schadelijks met de ramen. Na de reiniging zullen aanwezige plastic ramen gepolijst worden met een speciaal middel. We zijn in staat om zelfs de kleinste krasjes te verwijderen, doordat er weekmakers in deze polijstpasta verwerkt zijn. Met het verpakken van de pas gewassen kap zorgen we er altijd voor dat de vensters goed worden opgerold, zodat er geen rare vouwen komen.

  De vensters zijn aan vervanging toe, wanneer er bruine vlekken verschijnen. Dit is het gevolg van langdurige blootstelling aan UV-straling. Hierdoor lossen de weekmakers op, wordt het plastic hard en ontstaan er scheuren. ZONklaar kan indien gewenst, de betreffende vensters vervangen.

 • Hoe krijg ik mijn kap, zeil of boottent bij ZON klaar?

  Daar zijn verschillende manieren voor. Je kunt zelf je bootkap bij ons langsbrengen in de wasserij. Verder kun je je wasopdracht ook afleveren bij één van onze gerenommeerde inzamelpunten. Tot slot kun je het ook opsturen. Klik hier voor alle mogelijkheden.

 • Hoe lang gaat mijn nieuwe impregneerlaag mee?

  Hierop is geen vast antwoord mogelijk, doordat er veel variabelen zijn die hier invloed op hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende vragen. Hoe intensief wordt de kap gebruikt? Wat is de omgeving van de kap? Wordt er veel op zout water gevaren? Gemiddeld gaat de coating drie jaar optimaal mee. Daarna zal de bescherming stapsgewijs afnemen. Nog een leuk weetje over onze coating: er is een kleurfilter in de beschermlaag verwerkt. Hierdoor blijft het doek nog langer kleurvast.

 • Hoe ontstaan schimmel- of weervlekken en zijn ze te verwijderen?

  Weer of spoch is een blijvende materiaalaantasting van textiel. Weervlekken in kleding of lappen stof zoals scheepszeil worden veroorzaakt doordat deze langere tijd vochtig geweest zijn. Weer is zichtbaar als donkere vlekken (stipjes) die niet uitwasbaar zijn. Dit wordt ook wel spoch genoemd. De aantasting van bijvoorbeeld bootkappen wordt veroorzaakt door schimmels die goed gedijen in een vochtige omgeving en leven van organische deeltjes. Verspochten textiel kan niet-geïnfecteerd textiel besmetten. Indien onbehandeld gebleven leidt het tot blijvende beschadiging en gaten in het materiaal. Wanneer het object is aangetast door schimmel- of weervlekken kunnen wij dit prima verwijderen. Wanneer het object vervolgens opnieuw gecoat wordt, kan de schimmel minder snel hechten aan de oppervlakte. Het is echter geen garantie dat schimmel niet terugkomt.

  Indien je zelf wilt proberen om snel terugkomende weervlekken te verwijderen, zou je het volgende kunnen doen. Vul een plantenspuit met negen delen water en een deel chloor. Je kunt dit vervolgens over de weerplekken heen vernevelen en het gedurende vijftien minuten laten intrekken. Denk hierbij aan de vloer en banken. Houd ruim water bij de hand om eventuele andere zaken meteen schoon te maken. Na de inweektijd dien je het met ruim water af te spoelen. Gebruik liever geen harde borstel of andere zeep en schoonmaakmiddelen. Hierdoor heb je namelijk de kans om de aangebrachte of reeds aanwezige coating te beschadigen, waardoor het probleem alleen maar groter wordt.

 • Het doek van mijn kap of zonwering is verkleurd door de zon. Kan ZONklaar de orginele kleur terugkrijgen?

  Helaas kunnen wij niets doen aan verkleuring. Door onze coating zal het object wel weer een paar tinten donkerder worden en langer kleurvast blijven.

Aan de
slag: