Boottenten reinigen, impregneren en repareren

8.7
232 beoordelingen
icon

Boottent reinigen en impregneren

Een boottent biedt comfort en bescherming tijdens het varen en het verblijf aan de wal. In ons vochtige klimaat grijpen algen en schimmel echter graag hun kans. Aan de binnenkant van de tent ontstaan vaak de bekende weer – en schimmelvlekken. De buitenkant kampt na verloop van tijd met algen,vervuild water en vogelpoep. Zo kunnen kwaliteit, kleur en levensverwachting van je boottent of bootkap na verloop van tijd achteruit gaan. Voor het behoud en levensduur van het doek is het daarom belangrijk om je bootkap regelmatig te laten reinigen en impregneren. Zo blijven jouw boottent of bootkap er representatief uitzien en verleng je bovendien de levensduur.

Vijf redenen om je boottent regelmatig te laten reinigen en impregneren

 1. Verlenging van de levensduur.  Vuil, algen en mossen kunnen zich ophopen op het oppervlak en zo leiden tot verkleuring en aantasting van het tentdoek. Door je boottent regelmatig te laten reinigen wordt deze vervuiling verwijderd.  Bij een impregneerbehandeling brengen we een beschermlaag op het doek, zodat nieuwe vervuiling minder kans krijgt.
 2. Bescherming tegen water, vocht en UV-straling: Door je boottent te laten impregneren, wordt deze beschermd tegen invloeden van buitenaf zoals water, vocht en UV-straling. Dit helpt om het materiaal van je boottent te versterken en de levensduur te verlengen.
 3. Vermindering van verkleuring: Regelmatige reiniging van je boottent kan helpen om verkleuring te voorkomen, zo blijft je boot er altijd netjes uitziet.
 4. Makkelijker schoon te houden: Door de boottent te impregneren, wordt het vuil minder snel aangetrokken en is de tent makkelijker schoon te houden.
 5. Verbetering van de hygiëne: Door de boottent regelmatig te reinigen, wordt het leven aan boord hygiënischer. Dit is vooral belangrijk wanneer er vaak op de boot wordt geleefd (met voedsel of drinken).

Breng je boottent naar een van onze Inzamelpunten

ZONklaar werkt nauw samen met een landelijk netwerk van Inzamelpunten. Dit zijn veelal zeilmakers, jachthavens, winterstallingen of andere maritieme bedrijven, waar jij je vieze boottent kunt achterlaten en na een aantal weken (periode afhankelijk) weer schoon kunt afhalen.

Zo reinigen en impregneren we jouw boottent

Stap 1: Voorreiniging 

We spoelen je boottent in onze wasstraat af onder gereduceerde druk, hiermee verwijderen we al het oppervlaktevuil.

Stap 2: Weken 

We leggen je boottent vervolgens 10 tot 15 uur in een weekbad met een speciaal door ZONklaar ontwikkeld reinigingsmiddel. De temperatuur in het bad is maximaal 20°C waardoor het weekproces 100 % krimpvrij is.

Stap 3: Afspoelen

Vervolgens spuiten we je boottent opnieuw onder gereduceerde druk af. Met deze actie verwijderen we al het losgeweekte vuil.

Stap 4: Speciale zeepbehandeling

Na het weekproces is al het normale vuil verwijderd. Alleen hardnekkige vuilresten zoals roestaanslag, benzine- of olievlekken en schimmels hebben nog extra aandacht nodig. Deze laatste vervuiling verwijderen we met een speciaal  vernevelingsproces waarbij we je boottent inborstelen met speciale zeepproducten.

Stap 5: Naspoelen

De boottent of buiskap is nu volledig schoon, we dompelen het kort in een bad met een speciaal middel dat alle eerder gebruikte middelen neutraliseert. We hangen je boottent nu uit om te drogen.

Stap 6: Impregneren en drogen

Nadat je boottent goed is opgedroogd, gaat deze via een slim transportsysteem naar de coatingplaats. Hier impregneren we je boottent met een speciale hydrofobe coating. Deze coating hebben we laten ontwikkelen om waterwerende eigenschappen te versterken, zonder dat dit het milieu aantast. Doel is om het vochtgehalte in het doek zoveel mogelijk te beperken en schimmelgroei zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken. Zo zorgt deze vuil- en waterafstotende coating voor optimale bescherming tegen onder andere: algen, groene aanslag, (regen)water, schimmels, weervlekken, UV-straling (kleurvaster), atmosferisch vuil, zout water en spinnenpoep. De coating beschermt het doek en verlengt de levensduur ervan. Uiteraard is je tent na impregneren ook weer 100% waterdicht.

Stap 7: Polijsten en een optionele check-up

Wanneer jouw boottent droog is, polijsten we met de hand de eventueel aanwezige plastic ramen. Onze Window Spray bevat bescherming voor de weekmakers in de raamfolie. Ook verdwijnen na het polijsten de fijnste krasjes. Na het polijsten beoordelen we het reinigingresultaat. Als reparatie niet nodig of gewenst is, gaan we door naar stap 9.

Stap 9: Verpakken en retourneren

 We pakken je boottent in en maken we deze gereed voor verzending. Na aankomst bij het Inzamelput, kun jij je schone boottent daar weer ophalen.

Boottent repareren

Soms zijn er (kleine) reparaties nodig aan de boottent. In dat geval nemen wij contact met je op. In samenwerking met onze gespecialiseerde partners kunnen wij ervoor zorgen dat jouw boottent wordt gerepareerd en weer het visitekaartje van jouw boot wordt.

Berichten

Kan mijn tent krimpen door het wassen?

Uit onze testen bleek dat niet het geval te zijn. Maar hoe komt het dan dat een tent na het wassen soms niet meer past? Een paar jaar geleden hebben we dit op tot de bodem uitgezocht.

Lees verder

Verschillende typen boottenten

Enkele typen boottenten die we kunnen reinigen, repareren en impregneren:

Bimini

Wil je met je boot goed bestand zijn tegen regen en fel zonlicht? Dan is een biminitop de ideale oplossing. Met deze top voor bijvoorbeeld je rubberboot, motorboot of sloep ben je beschermd tegen regen. Lees meer


 

Buiskap

De buiskap van je boot bepaalt voor een belangrijk deel het aanzicht ervan en verhoogt je comfort aan boord door de bescherming te bieden tegen regen en zon. Met goed onderhoud gaat je buiskap langer mee en blijft het aanzicht van je boot optimaal.


 

Cabrioletkap

De cabrioletkap biedt bescherming tegen buien en hete zon.  De cabrioletkap staat constant bloot aan vervuilende elementen. Daarom is het schoonmaken een vereiste als je de de levensduur van de cabrioletkap wilt verlengen. Lees meer

 


 

Flybridgekap

Flybridgekappen zorgen voor extra leefruimte op de boot, maar bieden ook bescherming tegen hinderlijke weersinvloeden tijdens het varen. De flybridgekap verhoogt daarmee je vaargenot. Lees meer


 

Sprayhood

Sprayhoods sluiten doorgaans aan bij het design van de boot. Ze komen in kleur overeen met de buiskap en zijn degelijk en mooi afgewerkt.  Sprayhood reinigen is goed voor de onderhoud, verlengt de levensduur en zorgt voor behoud of zelfs verfraaiing. Ook een achtertent kunnen wij bij deze reiniging meenemen. Lees meer


 

Giekkleed

Giekkleden beschermen je spullen op het dek tijdens een regenbui en zorgen voor verkoelende schaduw op een zomerse dag. Een giekkleed is vergelijkbaar met een bootkleed of boothoes, en dient goed verzorgd te worden zodat je boot fris en schoon blijft. Lees meer


 

Afdekzeil

Met een afdekzeil kun je al je spullen afdekken, en daarnaast zijn er nog talloze andere toepassingen. Door wind, regen en andere invloeden krijgt het zeil veel te verduren. Laat je afdekzeil daarom regelmatig reinigen. Lees meer


 

Kussens & Hoezen

Kussens & hoezen bepalen het interieur van uw boot. Ze geven de uitstraling van de boot de finishing touch en zorgen voor het nodige comfort.  Kussens en hoezen zijn echter ook kwetsbaar, ze worden blootgesteld aan zonlicht of komen in aanraking met water, en na verloop van tijd wordt dit zichtbaar. ZONklaar reinigt de kussens en hoezen op de juiste manier met specialistische kennis en schoonmaakmaterialen. Lees meer

kussens en kussenhoezen

 


 

Huik, Maindrop en Lazybag

Huiken, maindrops en lazybags beschermen de (groot)zeilen. Met de maindrop en de lazybag kun je de zeilen op een goede manier strijken en opbergen. De huik, maindrop en lazybag zijn altijd zichtbaar en dus onderhevig aan weersinvloeden. Regelmatig reinigen is daarom belangrijk. Lees meer


 

Kuiptent

De kuiptent beschermt je zeilboot of motorboot tijdens alle seizoenen tegen de weersomstandigheden. Kuiptenten krijgen zand, water en ander vuil over zich heen. ZONklaar zorgt ervoor dat uw kuiptent er na een reinigingsbeurt weer als nieuw uitziet. De stiksels van een kuiptent gaan maximaal vijf jaar mee, ZONklaar controleert en verzorgt daarom ook het stikwerk van kuiptenten. Lees meer

 


 

Railingzeil

Railingkleden, ook wel railingzeilen genoemd, beschermen je boot tegen wind en golven. Railingkleden zijn daarnaast belangrijk voor de uitstraling van je boot. Regelmatig schoonmaken komt zowel de kwaliteit als het uiterlijk van je railingkleed ten goede. Lees meer


 

Wintertent

Een wintertent beschermt je boot tegen harde wind, regen en zelfs sneeuw. Dankzij de bescherming van een wintertent krijgt vuil geen kans om zich te ontwikkelen tot meer of hard vuil. Natuurlijk moet de wintertent dan wel goed schoon zijn. Goede reiniging verlengt bovendien de levensduur en kwaliteit van het doek van de wintertent. Lees meer


 

Zwaardhoes

Zwaardhoezen zorgen voor optimale bescherming van de zwaarden van je boot en dienen op een professionele manier gereinigd te worden. Laat je zwaardhoezen door ons reinigen, zo weet je zeker dat de hoezen in goede staat blijven. Lees meer

Schon en beschermde bootent en buiskap

Is jouw boottent zo vies dat je denkt dat deze niet meer te redden is? Wij gaan de uitdaging graag aan. Breng je boottent naar een van onze Inzamelpunten bij jou in de buurt en haal ze na gemiddeld tien werkdagen weer fris en schoon weer op.

Schone en beschermde bootkap

Is jouw boottent zo vies dat je denkt dat deze niet meer te redden is? Wij gaan de uitdaging graag aan. Breng je boottent naar een van onze Inzamelpunten bij jou in de buurt en haal ze na gemiddeld tien werkdagen weer fris en schoon weer op.

Veelgestelde vragen over Boottent

 • Hoe weet ik of mijn zonwering, bootkap of zeil écht schoon wordt?

  ZONklaar heeft inmiddels een schat aan ervaring in het reinigen van alle voorkomende doeksoorten. We staan in nauw contact met de diverse stofproducenten, met wie we kennis en ervaring delen. We durven daarom ook zwart op wit te stellen: niet goed is niet betalen. Wanneer wij constateren dat bepaalde vlekken niet te verwijderen zijn, zullen we eerst in overleg gaan met de klant. Vervolgens wordt overlegd wat te verwachten en kan er alsnog besloten worden om verder te gaan met de behandeling. Zo niet, dan wordt de behandeling gestaakt en zijn er geen kosten aan verbonden.

 • Ik heb roest- en olievlekken in mijn object. Kunnen die worden verwijderd?

  Over het algemeen kunnen we deze hardnekkige vervuiling prima verwijderen. Wanneer het object dermate veel roest- of olievlekken bevat, is het niet uitgesloten dat er in minimale mate nog sporen van te zien zijn doordat de stof zelf hierdoor al is aangetast.

 • Ik heb veel plastic ramen in mijn tent. Worden die ook aangetast door het wassen?

  Door het wasproces gebeurt er niks schadelijks met de ramen. Na de reiniging zullen aanwezige plastic ramen gepolijst worden met een speciaal middel. We zijn in staat om zelfs de kleinste krasjes te verwijderen, doordat er weekmakers in deze polijstpasta verwerkt zijn. Met het verpakken van de pas gewassen kap zorgen we er altijd voor dat de vensters goed worden opgerold, zodat er geen rare vouwen komen.

  De vensters zijn aan vervanging toe, wanneer er bruine vlekken verschijnen. Dit is het gevolg van langdurige blootstelling aan UV-straling. Hierdoor lossen de weekmakers op, wordt het plastic hard en ontstaan er scheuren. ZONklaar kan indien gewenst, de betreffende vensters vervangen.

 • Hoe krijg ik mijn kap, zeil of boottent bij ZON klaar?

  Daar zijn verschillende manieren voor. Je kunt zelf je bootkap bij ons langsbrengen in de wasserij. Verder kun je je wasopdracht ook afleveren bij één van onze gerenommeerde inzamelpunten. Tot slot kun je het ook opsturen. Klik hier voor alle mogelijkheden.

 • Hoe lang gaat mijn nieuwe impregneerlaag mee?

  Hierop is geen vast antwoord mogelijk, doordat er veel variabelen zijn die hier invloed op hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende vragen. Hoe intensief wordt de kap gebruikt? Wat is de omgeving van de kap? Wordt er veel op zout water gevaren? Gemiddeld gaat de coating drie jaar optimaal mee. Daarna zal de bescherming stapsgewijs afnemen. Nog een leuk weetje over onze coating: er is een kleurfilter in de beschermlaag verwerkt. Hierdoor blijft het doek nog langer kleurvast.

 • Hoe ontstaan schimmel- of weervlekken en zijn ze te verwijderen?

  Weer of spoch is een blijvende materiaalaantasting van textiel. Weervlekken in kleding of lappen stof zoals scheepszeil worden veroorzaakt doordat deze langere tijd vochtig geweest zijn. Weer is zichtbaar als donkere vlekken (stipjes) die niet uitwasbaar zijn. Dit wordt ook wel spoch genoemd. De aantasting van bijvoorbeeld bootkappen wordt veroorzaakt door schimmels die goed gedijen in een vochtige omgeving en leven van organische deeltjes. Verspochten textiel kan niet-geïnfecteerd textiel besmetten. Indien onbehandeld gebleven leidt het tot blijvende beschadiging en gaten in het materiaal. Wanneer het object is aangetast door schimmel- of weervlekken kunnen wij dit prima verwijderen. Wanneer het object vervolgens opnieuw gecoat wordt, kan de schimmel minder snel hechten aan de oppervlakte. Het is echter geen garantie dat schimmel niet terugkomt.

  Indien je zelf wilt proberen om snel terugkomende weervlekken te verwijderen, zou je het volgende kunnen doen. Vul een plantenspuit met negen delen water en een deel chloor. Je kunt dit vervolgens over de weerplekken heen vernevelen en het gedurende vijftien minuten laten intrekken. Denk hierbij aan de vloer en banken. Houd ruim water bij de hand om eventuele andere zaken meteen schoon te maken. Na de inweektijd dien je het met ruim water af te spoelen. Gebruik liever geen harde borstel of andere zeep en schoonmaakmiddelen. Hierdoor heb je namelijk de kans om de aangebrachte of reeds aanwezige coating te beschadigen, waardoor het probleem alleen maar groter wordt.

 • Het doek van mijn kap of zonwering is verkleurd door de zon. Kan ZONklaar de originele kleur terugkrijgen?

  Helaas kunnen wij niets doen aan verkleuring. Door onze coating zal het object wel weer een paar tinten donkerder worden en langer kleurvast blijven.