Zonwering reinigen, repareren en impregneren

Zonwering reinigen

‘Groen’ is momenteel een populaire term, behalve als het over de aanslag op uw zonwering gaat. Veel voorkomende gebreken bij oudere zonweringen zijn: groene algaanslag, zwarte strepen van regenwater, het weer, schimmel en vogelpoep. Uw zonnescherm heeft helaas veel te verduren in weer en wind. Daarnaast is vogel- en spinnenpoep ook een serieuze aantasting van het doek van uw zonwering. De kleur, kwaliteit en levensduur van uw zonwering gaan snel achteruit als er niet eens per 3-4 jaar onderhoud wordt gepleegd. Lastige klussen als reinigen en impregneren nemen wij u graag uit handen. De specialisten van ZONklaar staan voor u klaar om uw vieze zonwering een specialistische behandeling te geven, waarna hij weer als nieuw is!

Na het droog afborstelen van het doek, wassen we het zonnescherm met een speciaal ontwikkelde shampoo. Met een zachte borstel brengen we het middel diep in de vezel aan en laten we het enige tijd inweken. Hierdoor verdwijnt niet alleen het oppervlaktevuil, maar ook het vuil dat diep in het doek doorgedrongen is. Naderhand spoelen we het zonnescherm af met schoon water en laten we het drogen. Als het nodig is stellen onze vakmensen het scherm opnieuw af zodat het doek weer mooi recht is uitgelijnd en soepel in- en uitschuift.

Misschien denkt u: ‘maar die van ons zijn wel heel vies, krijgen ze dat allemaal schoon?’ Het antwoord is in bijna alle gevallen: ja. De schermen worden onherkenbaar schoon dankzij een unieke behandeling die door ZONklaar is ontwikkeld. Zelfs voor dat scherm ‘dat echt niet meer te redden’ is, heeft ZONklaar een passende oplossing!

Bereken nu zelf je prijs

Zonwering repareren

Naast het reinigen en coaten van uw zonnescherm, kan ZONklaar ook reparatiewerk uitvoeren aan het scherm. Denk daarbij aan zaken zoals het aanbrengen van spijkerband, markiesnagels en het vervangen van katrollen. Ernstig aangetaste schermen kunnen dankzij gerichte reparaties of vervanging van onderdelen nog een lange tijd mee. Denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van nieuwe volants. Deze vaak golvende strook hangt praktisch altijd in weer en wind en raakt relatief snel beschadigd, maar is eenvoudig te vervangen. Oudere zonneschermen knappen er flink van op.

ZONklaar is gespecialiseerd in het oplossen van deze problemen en zorgt ervoor dat u weer kunt genieten van de zonwering met de uitstraling en het bedieningsgemak waar u voor viel bij de aanschaf.

Zonwering impregneren

De laatste stap in het schoonmaakproces is het aanbrengen van de coating. Het scherm is in de fabriek voorzien van een beschermlaag.  Deze laag verdwijnt in de loop der tijd door alle weersinvloeden. Onze impregneerbehandeling maakt het doek weer vuil- en waterafstotend en zorgt er voor dat het vuil zich niet makkelijk aan het doek kan hechten. De kleurechtheid blijft langer gewaarborgd door een uniek UV-kleurfilter dat in de coating verwerkt is.

Pagina's

Zonwering en parasols reinigen, impregneren en repareren

Lees verder

Verschillende typen zonweringen

Wij reinigen, repareren en impregneren verschillende typen zonweringen. Hieronder een aantal typen waar wij ruime ervaring mee hebben:

Knikarmschermen

ZONklaar zorgt er voor dat u met een gerust hart onder een schoon zonnescherm kan zitten. De knikarmschermen behandelen we met speciale shampoo. Het horizontaal gespannen doek dient goed gereinigd te worden. Middels deze shampoo wordt het vuil tot diep in het doek gereinigd, en niet alleen het oppervlaktevuil verdwijnt. Vervolgens wordt het knikarmschermdoek afgespoeld met schoon water, daarna drogen wij het doek. Tenslotte brengen wij nog coating aan, dit is een beschermlaag die ervoor zorgt dat uw doek nog voor langere tijd meegaat!

Uitvalschermen

Bij de uitvalschermen hanteren wij dezelfde werkwijze als bij de knikarmschermen. Wat wij van ZONklaar bij de zonweringen (knikarmschermen, uitvalschermen) ook voor u kunnen doen is klein onderhoud. Dit houdt in dat wij oppervlaktevuil zoals vogelpoep en spinrag verwijderen. Daarnaast smeren en stellen wij bewegende delen in. Tevens kunnen wij ook technisch onderhoud aan uw zonwering verrichten. Denk hierbij aan het ombouwen van handmatige bediening van het zonnescherm naar elektrische bediening.

Markiezen

Bij de markiezen wordt het oppervlaktevuil allereerst verwijderd, door het doek droog af te borstelen. Daarna worden de markiezen gereinigd door middel van een speciale, door ons ontwikkelde shampoo. De shampoo wordt aangebracht met een zachte borstel tot diep in de vezels. Daarna laten we het enige tijd inweken. Hiermee wordt niet alleen het oppervlaktevuil verwijderd, maar ook het vuil dat diep in het doek zit. Daarna wordt het afgespoeld met schoon water en drogen we de markies. De ophang-, opberg- en/of ondersteuningsconstructie wordt ook gereinigd en gesmeerd. Mocht het nodig zijn, maken we ook nog het raam en het kozijn schoon.

Screens

ZONklaar maakt screens op een unieke manier weer fris en schoon. Deze behandeling is uniek doordat ZONklaar ervoor zorgt dat de minuscule deeltjes uit het glasvezeldoek verdwijnen. Tevens blijft er een laag op achter waardoor vervuiling zich minder snel hecht aan het glasvezeldoek.

Terrasluifel

Bij een terrasluifel zorgen wij ervoor dat deze allereerst goed (droog) geborsteld wordt. Vervolgens brengen wij onze speciale shampoo aan, waardoor het vuil tot diep in de vezels verdwijnt. Naderhand spoelen we de luifel af met schoon water. Vervolgens brengen we de coating aan op de luifel, voor een langer leven van de terrasluifel. Mocht u technisch of mechanisch onderhoud nodig hebben, dan kunnen wij dat ook voor u regelen.

Terrasoverkapping

Voor de terrasluifel geldt hetzelfde als voor de terrasoverkapping. Eerst borstelen wij de terrasluifel droog, en vervolgens brengen wij onze speciale shampoo aan. Na het inweken van de shampoo spoelen wij de luifel schoon en laten we het drogen. Daarna impregneren wij de overkapping, door de coating aan te brengen.

Wij kunnen diverse reparatiewerkzaamheden uitvoeren aan uw zonwering. Hierbij moet u denken aan zaken zoals het aanbrengen van de spijkerband, markiesnagels en het vervangen van katrollen. Is uw scherm erg aangetast? Geen probleem. Met een aantal gerichte reparaties gaat uw zonnescherm nog tijden mee!

Veelgestelde vragen over Zonwering

 • Het doek van mijn kap of zonwering is verkleurd door de zon. Kan ZONklaar de orginele kleur terugkrijgen?

  Helaas kunnen wij niets doen aan verkleuring. Door onze coating zal het object wel weer een paar tinten donkerder worden en langer kleurvast blijven.

 • Hoe ontstaan schimmel- of weervlekken en zijn ze te verwijderen?

  Weer of spoch is een blijvende materiaalaantasting van textiel. Weervlekken in kleding of lappen stof zoals scheepszeil worden veroorzaakt doordat deze langere tijd vochtig geweest zijn. Weer is zichtbaar als donkere vlekken (stipjes) die niet uitwasbaar zijn. Dit wordt ook wel spoch genoemd. De aantasting van bijvoorbeeld bootkappen wordt veroorzaakt door schimmels die goed gedijen in een vochtige omgeving en leven van organische deeltjes. Verspochten textiel kan niet-geïnfecteerd textiel besmetten. Indien onbehandeld gebleven leidt het tot blijvende beschadiging en gaten in het materiaal. Wanneer het object is aangetast door schimmel- of weervlekken kunnen wij dit prima verwijderen. Wanneer het object vervolgens opnieuw gecoat wordt, kan de schimmel minder snel hechten aan de oppervlakte. Het is echter geen garantie dat schimmel niet terugkomt.

  Indien je zelf wilt proberen om snel terugkomende weervlekken te verwijderen, zou je het volgende kunnen doen. Vul een plantenspuit met negen delen water en een deel chloor. Je kunt dit vervolgens over de weerplekken heen vernevelen en het gedurende vijftien minuten laten intrekken. Denk hierbij aan de vloer en banken. Houd ruim water bij de hand om eventuele andere zaken meteen schoon te maken. Na de inweektijd dien je het met ruim water af te spoelen. Gebruik liever geen harde borstel of andere zeep en schoonmaakmiddelen. Hierdoor heb je namelijk de kans om de aangebrachte of reeds aanwezige coating te beschadigen, waardoor het probleem alleen maar groter wordt.

 • Hoe weet ik of mijn zonwering, bootkap of zeil écht schoon wordt?

  ZONklaar heeft inmiddels een schat aan ervaring in het reinigen van alle voorkomende doeksoorten. We staan in nauw contact met de diverse stofproducenten, met wie we kennis en ervaring delen. We durven daarom ook zwart op wit te stellen: niet goed is niet betalen. Wanneer wij constateren dat bepaalde vlekken niet te verwijderen zijn, zullen we eerst in overleg gaan met de klant. Vervolgens wordt overlegd wat te verwachten en kan er alsnog besloten worden om verder te gaan met de behandeling. Zo niet, dan wordt de behandeling gestaakt en zijn er geen kosten aan verbonden.

 • Mijn zonwering functioneert niet meer goed. Kunnen jullie ook technische problemen oplossen?

  Wij werken met goed opgeleide vakmensen, die naast hun specialistische schoonmaakkennis, ook het technische en mechanische onderhoud van zonweringen beheersen. Voor markiezen kunnen we ook alle voorkomende reparaties uitvoeren aan bijvoorbeeld het spijkerband, het frame of een volant. ZONklaar staat voor een totaaloplossing.

 • Moet ik een afspraak maken met ZONklaar om mijn artikelen langs te brengen?

  Wij hebben een vrijwel landelijk dekkend netwerk van inzamelpunten. Via onderstaande link vindt u al onze inzamelpunten.

  https://www.zonklaar.nl/inzamelpunten

  Zit er bij u in de buurt geen inzamelpunt? Bel dan voor de mogelijkheden met ZONklaar via 0515-785435

   

 • Reinigt ZONklaar zonweringen door heel Nederland?

  ZONklaar is door heel Nederland actief. Wanneer je een opdracht voor je zonweringen plaatst, zetten we dat direct in ons systeem. Hierdoor kunnen we opdrachten efficiënt combineren en zo houden we onze voorrijkosten zo minimaal mogelijk. Je kunt ook zelf je markiezen langsbrengen. Hiermee bespaar je 15% korting op de behandeling.

Aan de
slag: