Zeilen reinigen, repareren en impregneren.

8,7
167 beoordelingen
icon

Zeilen reinigen

Zeilen krijgen heel wat te verduren als het om vervuiling gaat, denk aan vogel- en spinnenpoep, schimmel- en zoutvlekken. Met vakkundig onderhoud zorg je voor schone, frisse en representatieve zeilen en verleng je de levensduur van je zeilen.

Breng je zeilen naar een van onze Inzamelpunten

ZONklaar werkt nauw samen met een landelijk netwerk van inzamelpunten. Dit zijn veelal zeilmakers, winterstallingen of andere maritieme bedrijven, waar jij je vieze boottenten kunt achterlaten en na gemiddeld tien werkdagen weer schoon kunt afhalen.

Zeilen reinigen

We reinigen je zeilen met een speciaal door ZONklaar ontwikkeld reinigingsmiddel. De temperatuur in het bad is maximaal 20°C waardoor het weekproces 100 % krimpvrij is. Hardnekkige vlekken krijgen een speciale behandeling.


Zeilen impregneren

Om je zeilen weer de juiste bescherming en waterdichtheid te geven, brengt ZONklaar een nieuwe coating aan. Deze vuil- en waterafstotende coating zorgt voor optimale bescherming tegen onder andere: algen, groene aanslag, (regen)water, schimmelsen UV-straling. Je kunt kiezen voor een stugge of de reguliere vuil- en waterafstotende coating.

 

Zeilen repareren

Door gebruik slijten je zeilen en kunnen kleine reparaties soms noodzakelijk zijn. In samenwerking met onze gespecialiseerde partners zorgen wij ervoor dat jouw zeilen weer in topconditie komen.

Berichten

Benieuwd hoe wij jouw boottent of zeil reinigen?

Lees hoe wij jouw boottent of zeil stapsgewijs reinigen

Lees verder

Verschillende typen zeilen

Onderstaande zeilen kun je  bij ZONklaar laten reinigen.


Fokzeil

Fokzeilen hebben een belangrijke functie tijdens het zeilen. Ook bepaalt een fokzeil voor een belangrijk deel het representatieve karakter van je boot. Wil jedat je boot niet aan snelheid inboet tijdens het zeilen? Zorg er dan voor dat uw fokzeil regelmatig schoongemaakt wordt. ZONklaar zorgt voor een grondige reiniging en een beschermende coating op je fokzeil.


Gennaker en Spinnaker

Je wil  natuurlijk dat de gennaker en spinnaker zolang mogelijk meegaan en niet inboeten aan kwaliteit. Dit doe je door het zeil periodiek te laten reinigen en te laten voorzien van een beschermende coating.


Grootzeil

Door je grootzeilen  goed te onderhouden verleng je hun levensduur en voorkom je eventuele schade. Goed onderhouden betekent regelmatig reinigen en impregneren. Je zult zeker merken dat dit de zeilprestaties van je boot ten goede komt.

Veelgestelde vragen over Zeilen

 • Hoe weet ik of mijn zonwering, bootkap of zeil écht schoon wordt?

  ZONklaar heeft inmiddels een schat aan ervaring in het reinigen van alle voorkomende doeksoorten. We staan in nauw contact met de diverse stofproducenten, met wie we kennis en ervaring delen. We durven daarom ook zwart op wit te stellen: niet goed is niet betalen. Wanneer wij constateren dat bepaalde vlekken niet te verwijderen zijn, zullen we eerst in overleg gaan met de klant. Vervolgens wordt overlegd wat te verwachten en kan er alsnog besloten worden om verder te gaan met de behandeling. Zo niet, dan wordt de behandeling gestaakt en zijn er geen kosten aan verbonden.

 • Ik heb roest- en olievlekken in mijn object. Kunnen die worden verwijderd?

  Over het algemeen kunnen we deze hardnekkige vervuiling prima verwijderen. Wanneer het object dermate veel roest- of olievlekken bevat, is het niet uitgesloten dat er in minimale mate nog sporen van te zien zijn doordat de stof zelf hierdoor al is aangetast.

 • Hoe krijg ik mijn kap, zeil of boottent bij ZON klaar?

  Daar zijn verschillende manieren voor. Je kunt zelf je bootkap bij ons langsbrengen in de wasserij. Verder kun je je wasopdracht ook afleveren bij één van onze gerenommeerde inzamelpunten. Tot slot kun je het ook opsturen. Klik hier voor alle mogelijkheden.

 • Hoe ontstaan schimmel- of weervlekken en zijn ze te verwijderen?

  Weer of spoch is een blijvende materiaalaantasting van textiel. Weervlekken in kleding of lappen stof zoals scheepszeil worden veroorzaakt doordat deze langere tijd vochtig geweest zijn. Weer is zichtbaar als donkere vlekken (stipjes) die niet uitwasbaar zijn. Dit wordt ook wel spoch genoemd. De aantasting van bijvoorbeeld bootkappen wordt veroorzaakt door schimmels die goed gedijen in een vochtige omgeving en leven van organische deeltjes. Verspochten textiel kan niet-geïnfecteerd textiel besmetten. Indien onbehandeld gebleven leidt het tot blijvende beschadiging en gaten in het materiaal. Wanneer het object is aangetast door schimmel- of weervlekken kunnen wij dit prima verwijderen. Wanneer het object vervolgens opnieuw gecoat wordt, kan de schimmel minder snel hechten aan de oppervlakte. Het is echter geen garantie dat schimmel niet terugkomt.

  Indien je zelf wilt proberen om snel terugkomende weervlekken te verwijderen, zou je het volgende kunnen doen. Vul een plantenspuit met negen delen water en een deel chloor. Je kunt dit vervolgens over de weerplekken heen vernevelen en het gedurende vijftien minuten laten intrekken. Denk hierbij aan de vloer en banken. Houd ruim water bij de hand om eventuele andere zaken meteen schoon te maken. Na de inweektijd dien je het met ruim water af te spoelen. Gebruik liever geen harde borstel of andere zeep en schoonmaakmiddelen. Hierdoor heb je namelijk de kans om de aangebrachte of reeds aanwezige coating te beschadigen, waardoor het probleem alleen maar groter wordt.