Zeilen reinigen, repareren en impregneren.

8.7
235 beoordelingen
icon

Zeilen reinigen en impregneren

Of het nu gaat om cruising (tour zeilen) cruising offshore of performance (wedstrijd zeilen) Alle zeilen krijgen na verloop van tijd te maken met allerlei vervuiling zoals, vogel- en spinnenpoep, zoutvlekken, alg en schimmel. Behalve dat het geen fraai gezicht is, is het ook voor het behoud van zeilen, verstandig om deze vervuiling te verwijderen. Bovendien kunnen we je zeil weer voorzien van bescherming zodat je nieuwe vervuiling straks eenvoudig met een doek kan wegvegen.

Vijf redenen om zeilen te laten reinigen en impregneren

 1. Verlenging van de levensduur
  Door regelmatig te reinigen en te impregneren verleng je de levensduur van je zeilen. Je beschermt het zeildoek tegen veroudering: hierdoor slijten ze minder snel en behouden ze hun kracht.
 2. Bescherming tegen wrijving
  Tijdens het zeilen kan er wrijving ontstaan tussen de zeilen en de hardware, zoals de lieren en de katrollen. Wrijving kan leiden tot slijtage. Door de zeilen regelmatig te reinigen en te impregneren, bescherm je ze tegen die wrijving.
 3. Vermindering van vervuiling
  Door regen, zon, zout water, en andere omgevingsfactoren kunnen zeilen snel vies worden. Door regelmatige reiniging blijven de zeilen in een goede staat.
 4. Verbetering van de aerodynamica:
  Vieze en onbeschermde zeilen zijn minder efficiënt in het vangen van de wind. Door regelmatig te reinigen en te impregneren, verhoog je de aerodynamische efficiency van je zeilen.
 5. Verbetering van de uitstraling Schone en geïmpregneerde zeilen zien er beter uit en dat straalt af op je hele boot. Dat is ook zeker van belang als je van plan bent je boot te verkopen of te verhuren.

 

Breng je zeilen naar een van onze Inzamelpunten

ZONklaar werkt nauw samen met een landelijk netwerk van Inzamelpunten. Dit zijn veelal zeilmakers, jachthavens, winterstallingen of andere maritieme bedrijven, waar jij je vieze zeil kunt achterlaten en na een aantal weken (periode afhankelijk) weer schoon kunt afhalen.

Wij reinigen zeilen op een duurzame en slijtagevrije methode

We reinigen je zeilen met de unieke Airless Washing Methode. We plaatsen de zeilen in een roestvrijstalen vacuümkamer. De machine verwijdert alle lucht tot de gewenste onderdruk is bereikt. Hierna wordt uit een andere tank, het water en ons reinigingsmiddel in de Airlesswash toegevoegd. De onderdruk zorgt ervoor dat het in elke laag doordringt en wordt vervuiling ook tussen deze lagen verwijderd.
Ook de latzakken en de hoekverstevigingen worden zo zeer intensief gereinigd.


Zeilen impregneren

Om je zeilen weer stugger te krijgen en ze vuil- en waterafstotend te maken, brengt ZONklaar een nieuwe coating aan. De werking van onze speciale ST-02 coating is tweeledig. De coating beschermt je zeil tegen vuil, water en UV-straling. Het voordeel is dat een gecoat doek minder snel vies word, en als er uiteindelijk toch vuil blijft zitten, zal het een volgende keer gemakkelijker te reinigen zijn omdat het op de oppervlakte blijft. Onze coating verstevigt je zeil ook door de ketting- en inslagdraden weer enigszins met elkaar te verbinden. Dit zorgt voor een vermindering van de diagonale rek en een steviger en stugger zeil. Met als resultaat: minder vervorming, een beter profiel en verbetering van de zeileigenschappen.

Zeilen repareren

Door gebruik slijten je zeilen en kunnen kleine reparaties soms noodzakelijk zijn. In samenwerking met onze gespecialiseerde partners zorgen wij ervoor dat jouw zeilen weer in topconditie komen.

Frisse en schone zeilen

Zijn jouw zeilen zo vies dat je denkt dat ze niet meer te redden zijn? Wij gaan de uitdaging graag aan! Breng je zeil naar een van onze Inzamelpunten bij jou in de buurt en haal ze na gemiddeld tien werkdagen weer fris en schoon weer op.

 

Berichten

Waarom coating op je zeilen een must is

Wij adviseren je om het reinigen van je zeilen altijd te combineren met de behandeling van onze ST-02 coating. Deze beschermt én verstevigt je zeil.

Lees verder

Verschillende typen zeilen

Onderstaande zeilen kun je  bij ZONklaar laten reinigen.


Fokzeil

Fokzeilen hebben een belangrijke functie tijdens het zeilen. Ook bepaalt een fokzeil voor een belangrijk deel het representatieve karakter van je boot. Wil jedat je boot niet aan snelheid inboet tijdens het zeilen? Zorg er dan voor dat uw fokzeil regelmatig schoongemaakt wordt. ZONklaar zorgt voor een grondige reiniging en een beschermende coating op je fokzeil. Lees meer


Gennaker en Spinnaker

Je wil  natuurlijk dat de gennaker en spinnaker zolang mogelijk meegaan en niet inboeten aan kwaliteit. Dit doe je door het zeil periodiek te laten reinigen en te laten voorzien van een beschermende coating. Lees meer


Grootzeil

Door je grootzeilen  goed te onderhouden verleng je hun levensduur en voorkom je eventuele schade. Goed onderhouden betekent regelmatig reinigen en impregneren. Je zult zeker merken dat dit de zeilprestaties van je boot ten goede komt. Lees meer

Veelgestelde vragen over Zeilen

 • Waarom is het goed om een zeildoek te impregneren na reiniging?

  Het impregneren van zeildoek na reiniging helpt om de zeilen beschermd te houden tegen vuil, vocht en weersinvloeden. De coating zorgt ervoor dat het zeildoek waterafstotend wordt, waardoor regen en spatten water snel van het doek afglijden. Hierdoor blijven de zeilen schoner en droger, waardoor ze langer meegaan. Daarnaast kan het impregneren de groei van alg en mossen voorkomen, deze komen vaak voor op vochtige oppervlakken

 • Verbeteren zeilprestaties na reiniging en impregneren?

  Het reinigen en impregneren van zeilen kan de prestaties van de zeilen inderdaad verbeteren, omdat schone en droge zeilen minder weerstand bieden tegen de wind. Dit kan leiden tot een betere snelheid en manoeuvreerbaarheid van de boot. Onze ST-02 coating vermindert de diagonale rek en zorgt voor een steviger en stugger zeil. Met als resultaat: minder vervorming, een beter profiel en verbetering van de zeileigenschappen. Het is echter wel belangrijk om je te realiseren dat alleen reiniging en impregneren niet voldoende is om de prestaties van een zeil te verbeteren. Ook de juiste spanning en trimming van het zeil zijn van groot belang.

 • Hoe vaak moet ik mijn zeilen laten reinigen en impregneren?

  Dat hangt ervan af van vaak je de zeilen gebruikt en aan hoeveel weersinvloeden ze worden blootgesteld. Als je vaart in een gebied met veel regen of in een maritiem gebied waar veel algen groeien, is het raadzaam de zeilen vaker te laten reinigen en impregneren. Als je zeilen weinig gebruikt en ze in een beschermde omgeving opgeslagen worden, kun je langer wachten met een reinigings- en impregneerbehandeling. Een gemiddelde richtlijn is om je zeilen elk seizoen te laten reinigen en impregneren.

 • Kan ik een zeil in mijn wasmachine reinigen?

  We raden af om je zeilen in een wasmachine te reinigen. De meeste zeilen zijn gemaakt van delicaat materiaal en een reguliere wasmachine kan te agressief zijn voor het doek. Bovendien kunnen knopen of haken in het zeil beschadigen tijdens het wasproces. Met onze Airless Washing Methode reinigen wij je zeilen slijtagevrij: de zeilen staan niet bloot aan ‘schrobbende’ bewegingen, hitte of druk. De Airless Washing Methode zorgt zo voor stralend schone zeilen én voor een langere levensduur van je zeilen.