Zeilen reinigen, repareren en impregneren.

Zeilen reinigen

Zeilen krijgen heel wat te verduren als het om vervuiling gaat, denk aan vogel- en spinnenpoep, schimmel- en zoutvlekken. De kwaliteit, kleur en levensduur van uw zeil gaan snel achteruit als u geen onderhoud laat plegen. Vakkundig onderhoud werkt niet alleen kostenbesparend, maar zorgt ook voor schone, frisse en representatieve zeilen.

Bij ZONklaar kunt u uw zeilen betaalbaar, kwalitatief en snel laten reinigen.

Bereken nu zelf uw prijs

Zeilen repareren

Door gebruik slijten uw zeilen en kunnen kleine reparaties soms noodzakelijk zijn. Ook daar biedt ZONklaar u een passende oplossing voor. In samenwerking met onze gespecialiseerde partners zorgen wij ervoor dat uw grootzeil, fokzeil, genn- of spinnaker  wordt gerepareerd en uw zeil weer wind vangt alsof het nieuw is.

Berichten

Benieuwd hoe wij uw boottent of zeil reinigen?

Lees hoe wij uw boottent of zeil stapsgewijs reinigen

Lees verder

Zeilen impregneren

Behalve parasols en boottenten kunt u ook uw zeil laten impregneren. Dit wordt niet standaard gedaan, maar is wel degelijk mogelijk. Het maakt uw zeil natuurlijk beter bestendig tegen vuil en weersomstandigheden. Het zeil wordt stugger en dichter, waardoor het strakker staat en u scherper aan de wind kan zeilen. En als u de zeilen regelmatig laat reinigen en impregneren, verlengt dat natuurlijk ook hun levensduur.

Verschillende typen zeilen

Onderstaande zeilen kunt u bij ZONklaar laten reinigen.

Fokzeil

Fokzeilen hebben een belangrijke functie tijdens het zeilen. Ook bepaalt een fokzeil voor een belangrijk deel het representatieve karakter van uw boot. Wilt u dat uw boot niet aan snelheid inboet tijdens het zeilen? Zorg er dan voor dat uw fokzeil regelmatig schoongemaakt wordt. ZONklaar zorgt voor een grondige reiniging en een beschermende coating op uw fokzeil.

Gennaker en Spinnaker 

U wilt natuurlijk dat de gennaker en spinnaker zolang mogelijk meegaan en niet inboeten aan kwaliteit. Dit doet u door het zeil periodiek te laten reinigen en te laten voorzien van een beschermende coating. Ondanks de afwijkende vorm van de gennaker en spinnaker kunnen wij ook deze zeilen op een professionele manier schoonmaken.

Grootzeil

Grootzeilen zijn een van de belangrijkste aspecten van een zeilboot. Door deze goed te onderhouden verlengt u hun levensduur en voorkomt u eventuele schade. Met goed onderhouden bedoelen wij dat het grootzeil regelmatig goed wordt gereinigd. Daarnaast moet de beschermende coating van een nieuwe laag worden voorzien. U zult zeker merken dat dit de zeilprestaties van uw boot ten goede komt. Daarnaast geeft het onderhoud het aanzicht van het grootzeil een flinke opsteker.

Veelgestelde vragen over Zeilen

 • Hoe weet ik of mijn zonwering, bootkap of zeil écht schoon wordt?

  ZONklaar heeft inmiddels een schat aan ervaring in het reinigen van alle voorkomende doeksoorten. We staan in nauw contact met de diverse stofproducenten, met wie we kennis en ervaring delen. We durven daarom ook zwart op wit te stellen: niet goed is niet betalen. Wanneer wij constateren dat bepaalde vlekken niet te verwijderen zijn, zullen we eerst in overleg gaan met de klant. Vervolgens wordt overlegd wat te verwachten en kan er alsnog besloten worden om verder te gaan met de behandeling. Zo niet, dan wordt de behandeling gestaakt en zijn er geen kosten aan verbonden.

 • Ik heb roest- en olievlekken in mijn object. Kunnen die worden verwijderd?

  Over het algemeen kunnen we deze hardnekkige vervuiling prima verwijderen. Wanneer het object dermate veel roest- of olievlekken bevat, is het niet uitgesloten dat er in minimale mate nog sporen van te zien zijn doordat de stof zelf hierdoor al is aangetast.

 • Hoe krijg ik mijn kap, zeil of boottent bij ZON klaar?

  Daar zijn verschillende manieren voor. Je kunt zelf je bootkap bij ons langsbrengen in de wasserij. Verder kun je je wasopdracht ook afleveren bij één van onze gerenommeerde inzamelpunten. Tot slot kun je het ook opsturen. Klik hier voor alle mogelijkheden.

 • Hoe ontstaan schimmel- of weervlekken en zijn ze te verwijderen?

  Weer of spoch is een blijvende materiaalaantasting van textiel. Weervlekken in kleding of lappen stof zoals scheepszeil worden veroorzaakt doordat deze langere tijd vochtig geweest zijn. Weer is zichtbaar als donkere vlekken (stipjes) die niet uitwasbaar zijn. Dit wordt ook wel spoch genoemd. De aantasting van bijvoorbeeld bootkappen wordt veroorzaakt door schimmels die goed gedijen in een vochtige omgeving en leven van organische deeltjes. Verspochten textiel kan niet-geïnfecteerd textiel besmetten. Indien onbehandeld gebleven leidt het tot blijvende beschadiging en gaten in het materiaal. Wanneer het object is aangetast door schimmel- of weervlekken kunnen wij dit prima verwijderen. Wanneer het object vervolgens opnieuw gecoat wordt, kan de schimmel minder snel hechten aan de oppervlakte. Het is echter geen garantie dat schimmel niet terugkomt.

  Indien je zelf wilt proberen om snel terugkomende weervlekken te verwijderen, zou je het volgende kunnen doen. Vul een plantenspuit met negen delen water en een deel chloor. Je kunt dit vervolgens over de weerplekken heen vernevelen en het gedurende vijftien minuten laten intrekken. Denk hierbij aan de vloer en banken. Houd ruim water bij de hand om eventuele andere zaken meteen schoon te maken. Na de inweektijd dien je het met ruim water af te spoelen. Gebruik liever geen harde borstel of andere zeep en schoonmaakmiddelen. Hierdoor heb je namelijk de kans om de aangebrachte of reeds aanwezige coating te beschadigen, waardoor het probleem alleen maar groter wordt.

Aan de
slag: