Kan mijn tent krimpen door het wassen?

Uit onze testen bleek dat niet het geval te zijn. Maar hoe komt het dan dat een tent na het wassen soms niet meer past? Een paar jaar geleden hebben we dit op tot de bodem uitgezocht.

8.7
235 beoordelingen
icon

Kan mijn tent krimpen door het wassen?

Niks zo vervelend als een frisse schone tent die niet meer blijkt te passen. Een paar jaar geleden hebben we dit op tot de bodem uitgezocht.

Ik heb de vraag uitgezet bij een testlaboratorium. Deze partij richt zich speciaal op textiel, en kan alle mogelijke tests uitvoeren. Ik heb een exacte omschrijving van ons procedé gegeven, inclusief een lijst met producten die wij gebruiken voor de verschillende vervuilingen.

We hebben ons wasproces laten testen

Een hele range van textielsoorten is getest, en de uitkomst was steeds gelijk. De maatvoering was na de behandeling in alle gevallen exact hetzelfde. Het is dus inderdaad uitgesloten dat het wasproces de oorzaak van krimp bij bootkappen kan zijn.

Na een paar weken kwam het rapport

Een hele range van textielsoorten is getest, en de uitkomst was steeds gelijk. De maatvoering was na de behandeling in alle gevallen exact hetzelfde. Het is dus inderdaad uitgesloten dat het wasproces de oorzaak van krimp bij bootkappen kan zijn.

Maar wat is dan wél de oorzaak van het krimpen?

Hoe zit het dan met de constatering van de mensen die mij belden? Hun tent bleek namelijk wél te zijn gekrompen. Wat kan daarvan de oorzaak zijn? Ik heb het vraagstuk bij tenminste vijf zeilmakers voorgelegd, doekleveranciers geraadpleegd en tot slot zelf gekeken of de raamfolie hier mogelijk invloed op kan hebben.

De raamfolie bleek het juiste spoor

De pvc raamfolie die gebruikt wordt voor de vensters, kan soms voor een (lichte) krimp zorgen. Zolang de bootkap strak gespannen op een schip staat is dat geen probleem. Maar wanneer de kap verwijderd is en de spanning verdwijnt kan de raamfolie ‘vrij bewegen’ en krijgt krimp de ruimte. Meestal kan met wat wringen en trekken de kap er weer op, maar in een enkel geval zijn er wat aanpassingen nodig.

Hoe krijg ik mijn bootkap weer passend?

Wat kun je doen als je boottent niet meer lijkt te passen? Lukt dat echt niet meer, dan kan een zeilmaker  zo nodig de tenaxen wat verplaatsen of andere correcties uitvoeren. Wil je zelf proberen om de bootkap weer passend te krijgen, dan heb ik twee tips.

Tip:1

Probeer de bootkap zover mogelijk aan te trekken, en vast te zetten met de riempjes of spanbandjes. Het kan zijn dat er na een paar zonnige dagen wat rek heeft plaatsgevonden en dat de tenaxen weer passen.

Tip:2

Doordrenk de bootkap met water, en plaats hem nat op de boot. Natte stof is soms wat makkelijker in beweging te krijgen. Als de tent eenmaal vastzit, neemt de spanning af en past de buistent weer goed.

Het goede nieuws is dat er tegenwoordig  steeds vaker gewerkt wordt met een speciaal behandelde raamfolie, die veel minder krimpt. We verwachten dan ook dat het probleem van de krimpende raamfolie op termijn tot het verleden zal behoren.

Antikrimpgarantie

Wij hebben inmiddels een  antikrimpgarantie in het leven geroepen. Wij garanderen u een frisse en schone bootkamp met dezelfde maatvoeringen als voor de wasbeurt!

Gereleateerd artikelen