Krijgt u die roze of gele vlekjes nog weg?!

U komt ze misschien wel eens tegen: roze en gele vlekjes in het zeil of de bootkap. Fraai is anders! Waar komen ze vandaan? En, nog belangrijker: krijgt u ze nog weg?

Krijgt u die roze of gele vlekjes nog weg?!

Bezoekers aan boord

De roze en gele vlekjes worden afgescheiden door kleine beestjes die zich graag te goed doen aan bepaalde stoffen in de coating van met name PVC producten (bisonyl). Dit verschijnsel wordt ook wel Pink Staining genoemd. Deze micro-organismen of bacteriën voelen zich lekker in warme en vochtige omstandigheden. Wanneer u gele of roze vlekjes in het zeil of de boot ziet, weet u dus dat u bezoekers aan boord hebt!

Snijkanten en stikgaatjes

Pink staining is niet schadelijk voor uw zeil of boottent. Maar mooi is het niet en het vervelende is dat u de vlekken er meestal niet meer uit krijgt. Doordat het zich onder de oppervlakte bevind is het feitelijk één geworden met het weefsel, de voedingsbodem. U kunt pink staining wel zo veel mogelijk voorkomen door het weefsel extra te beschermen, u doet dat door een goede coating of impregneermiddel op de snijkanten en de stikgaatjes aan te brengen. Zo geeft u de kleine beestjes minder kans het weefsel te bereiken, en is er geen voedingsbodem voor de ongenodigde gasten.

Last van moeilijke of vieze vlekken?

Heeft u vragen over andere moeilijke of vieze vlekken in uw zeil of bootkap? Wij helpen u graag verder!