Krijg je die roze of gele vlekjes nog weg?!

Je komt ze misschien weleens tegen: roze en gele vlekjes in het zeil of de bootkap. Fraai is anders! Waar komen ze vandaan? En, nog belangrijker: krijg je ze nog weg?

8.7
232 beoordelingen
icon

Krijg je die roze of gele vlekjes nog weg?!

Bezoekers aan boord

De roze en gele vlekjes worden afgescheiden door kleine beestjes die zich graag te goed doen aan bepaalde stoffen in de coating van met name PVC producten (bisonyl). Dit verschijnsel wordt ook wel pink staining genoemd. Deze micro-organismen of bacteriën voelen zich lekker in warme en vochtige omstandigheden. Wanneer je gele of roze vlekjes in het zeil of de boot ziet, weet je dus dat je bezoekers aan boord hebt!

Snijkanten en stikgaatjes

Pink staining is niet schadelijk voor je zeil of boottent. Maar mooi is het niet en het vervelende is dat je de vlekken er meestal niet meer uit krijgt. Doordat het zich onder de oppervlakte bevindt is het feitelijk één geworden met het weefsel, de voedingsbodem. Je kunt pink staining wel zo veel mogelijk voorkomen door het weefsel extra te beschermen. Dat doe je door een goede coating of impregneermiddel op de snijkanten en de stikgaatjes aan te brengen. Zo geef je de kleine beestjes minder kans het weefsel te bereiken, en is er geen voedingsbodem voor de ongenode gasten.

Last van moeilijke of vieze vlekken?

Heb je vragen over moeilijke of vieze vlekken in je zeil of bootkap? Wij helpen je graag verder!

Gereleateerd artikelen