Waarom coating op je zeilen een must is

Wij adviseren je om het reinigen van je zeilen altijd te combineren met de behandeling van onze ST-02 coating. Deze beschermt én verstevigt je zeil.

8.7
235 beoordelingen
icon

Waarom coating op je zeilen een must is

Mooiweerzeilers en wedstrijdzeilers hebben één ding gemeen: ze hebben een hekel aan slappe, ‘uitgelebberde’ zeilen. Maar een zeil dat wat ouder is wordt vanzelf slapper. Dat komt omdat de finish die in de fabriek is toegebracht, dunner wordt en tenslotte helemaal verdwijnt. Dat is ook wat er tijdens het reinigingsproces gebeurt: dat beetje finish wat er nog is wordt er uitgewassen en verdwijnt in zijn geheel.

Wanneer de finish na verloop van tijd verdwijnt, grijpen vervuiling en/of verkleuring door UV-straling, vocht, schimmels en vogelpoep hun kans. Vervuiling en verkleuring zijn geen onschuldige factoren, maar tasten de structuur van het weefsel aan. Daarom adviseren wij je om het reinigen van je zeilen altijd te combineren met de behandeling van onze ST-02 coating. Deze beschermt én verstevigt je zeil.

Tweeledige werking van onze ST-02 coating

De werking van onze coating is tweeledig:

  1. Bescherming van je zeil
    De coating beschermt je zeil tegen vuil, water en UV-straling. Wanneer je het zeil alleen reinigt en vervolgens geen beschermende coating aanbrengt, wordt het zeil veel sneller vies en is het  lastiger schoon te krijgen. Een gecoat doek neemt bovendien minder vocht op, is dus lichter bij regen en zal sneller drogen.
  2. Versteviging van je zeil
    Direct na het wasproces voelen de zeilen ‘slap’ aan. De speciale fabrieksbehandeling is namelijk verdwenen. Onze ST-02 coating doet het kunstje van de fabriekscoating na door je zeilen niet alleen te beschermen, maar ook te verstevigen. Dat doet ze door de ketting- en inslagdraden weer enigszins met elkaar te verbinden. Dit zorgt voor een vermindering van de diagonale rek en een steviger en stugger zeil. Met als resultaat: minder vervorming, een beter profiel en verbetering van de zeileigenschappen.

Schone, beschermde én stevige zeilen

Wanneer jij je zeilen weer ophaalt zijn ze niet alleen schoon en fris en lekker stevig. Door je zeilen regelmatig te laten reinigen én te coaten blijven ze langer schoon, zo bespaar je kosten. De coating voorkomt bovendien dat het structuur van het weefsel aangetast wordt, zo verleng je de levensduur van je zeilen. Onze coating verstevigt je zeil en verbetert het profiel, zo vaar jij straks hoger aan de wind.

 

Tip om slijtage tegen te gaan

Wil je slijtage van je zeilen zoveel mogelijk tegengaan? Beperk het klapperen van de zeilen dan zoveel mogelijk en rol of vouw je zeilen na gebruik netjes (droog) op. Met goed onderhoud van je zeilen beperk je slijtage, verleng je de levensduur, maar verbeter je ook de zeilprestaties.

Gereleateerd artikelen