Vervolgonderzoek verkleuring aan coatinglaag tentdoek

Sommige tentdoeken verkleuren na reiniging met schimmelverwijderende chemie.
Bij welke doeken gebeurt dit?

8.7
232 beoordelingen
icon

Vervolgonderzoek verkleuring aan coatinglaag tentdoek

Vorig jaar schreven we in ons blog  over verkleuring aan tentdoek na reiniging, veroorzaakt door coating/finish aan de binnenkant van tentdoeken, zodra deze in aanraking komt met schimmelverwijderende chemie. Dit gebeurt ook bij een beduidend lagere dosering dan bij de normale behandelingen.

Bij welke doeken komt het voor?
Dit was voor ons reden om in kaart te brengen bij welke stoffen deze, voor reiniging nadelige eigenschap, inmiddels voorkomt. Deze chemie wordt pas sinds enkele jaren gebruikt, het gaat dus om een relatief jong probleem. Eind 2021 startten we met het verzamelen van de diverse sampleboekjes en coupons die voor o.a. het maken van kappen, dekkleden, hoezen etc. worden gebruikt. Het gaat om polyester doeken.

Gelukkig waren alle leveranciers welwillend tijdens de verzamelperiode, en gaven zij aan uit te zien naar de uitkomsten van ons (intern uitgevoerde) onderzoek.

Deze doeksoorten hebben wij getest:

365 Iris Marine plus
Dickson
Docril
Masacril Duo
Masacril-Ocean
Masacril-uncoated
Niecryl
Ocean Top
Recasens
Sattler
Sauleda Masacril
Sonnenland
Sunbrella
Sunbrella Plus
Swela 37+
Swela Ocean
Swela Seasilk
Tibelly
Top Notch
Valmex Aitrex
WeatherMax

Bij de volgende merken trad verkleuring van de coating op:

Docril
Swela 37+
Valmex Aitrex

Opvallend genoeg gaat het in alle deze gevallen om verkleuring van coating: deze wordt uitsluitend aan de binnenzijde aangebracht. Reden hiervoor is dat de coating afgebroken wordt door UV licht, en daarmee ongeschikt is voor de buitenkant van het doek.

Wat als een tent of buiskap van deze collectie is gemaakt?

Geen nood, gelukkig worden de meeste tenten en kappen alsnog goed schoon, omdat de coating zijn werk doet. Deze zorgt ervoor dat schimmel, alg en vuil vooral aan de oppervlakte blijft en dus relatief goed te reinigen is. Naarmate de jaren verstrijken zien we dat die bescherming wat afneemt: bij kappen van ongeveer vijf jaar of ouder is de schimmel vaak verder in het doek doorgedrongen. In die gevallen kunnen we soms niet alle schimmel verwijderen zonder het gebruik van schimmelverwijderende chemie. Helaas is er (nog) geen alternatief middel om schimmel uit doek te verwijderen.

Testen geeft nooit 100% garantie

Omdat wij bij ontvangst van een doek nooit zeker weten om welke stofcollectie het gaat, zijn we altijd alert. Tijdens het inboeken voeren we daarom altijd een testje uit op één of meerdere onopvallende plekken. Dit doen we door met een pipetflesje een paar druppeltjes chemie op de stof aan te brengen, vervolgens wachten we ongeveer 30 minuten. Als er verkleuring optreedt, volgt er eerst overleg met de klant over het vervolg van de behandeling. Meestal wordt er dan besloten om de behandeling voort te zetten, alleen zonder het gebruik van schimmelverwijderende chemie, met de wetenschap dat er schimmel of alg kan achterblijven.

Mis je nog een collectie tussen de merken die we getest hebben? Dan horen we dit graag. In dat geval kunnen we de betreffende stof testen en het testoverzicht zo accuraat en compleet mogelijk houden. En: wanneer je een ‘risicodoek’ van Docril, Swela 37+   en Valmex Aitrex bij ons aanlevert, meld het ons dan even. Dan houden wij daar rekening mee en overleggen we met de klant wat de gewenste behandeling is.