Archieven: Veelgestelde vragen

Kan ik een zeil in mijn wasmachine reinigen?

We raden af om je zeilen in een wasmachine te reinigen. De meeste zeilen zijn gemaakt van delicaat materiaal en een reguliere wasmachine kan te agressief zijn voor het doek. Bovendien kunnen knopen of haken in het zeil beschadigen tijdens het wasproces. Met onze Airless Washing Methode reinigen wij je zeilen slijtagevrij: de zeilen staan niet bloot aan ‘schrobbende’ bewegingen, hitte of druk. De Airless Washing Methode zorgt zo voor stralend schone zeilen én voor een langere levensduur van je zeilen.

Hoe vaak moet ik mijn zeilen laten reinigen en impregneren?

Dat hangt ervan af van vaak je de zeilen gebruikt en aan hoeveel weersinvloeden ze worden blootgesteld. Als je vaart in een gebied met veel regen of in een maritiem gebied waar veel algen groeien, is het raadzaam de zeilen vaker te laten reinigen en impregneren. Als je zeilen weinig gebruikt en ze in een beschermde omgeving opgeslagen worden, kun je langer wachten met een reinigings- en impregneerbehandeling. Een gemiddelde richtlijn is om je zeilen elk seizoen te laten reinigen en impregneren.

Verbeteren zeilprestaties na reiniging en impregneren?

Het reinigen en impregneren van zeilen kan de prestaties van de zeilen inderdaad verbeteren, omdat schone en droge zeilen minder weerstand bieden tegen de wind. Dit kan leiden tot een betere snelheid en manoeuvreerbaarheid van de boot. Onze ST-02 coating vermindert de diagonale rek en zorgt voor een steviger en stugger zeil. Met als resultaat: minder vervorming, een beter profiel en verbetering van de zeileigenschappen. Het is echter wel belangrijk om je te realiseren dat alleen reiniging en impregneren niet voldoende is om de prestaties van een zeil te verbeteren. Ook de juiste spanning en trimming van het zeil zijn van groot belang.

Wat is de beste optie: houten of voor aluminium markiezen?

Markiezen van aluminium zijn  veel onderhoudsvriendelijker dan houten markiezen. Hout is gevoelig voor vocht en vraagt om regelmatig onderhoud. Het is echter niet mogelijk om de kopse kant van de markies te schilderen zonder het doek te verwijderen. Daarom hebben houten markiezen een beperkte levensduur: wanneer ze tien jaar meegaan is dat al heel netjes. Aluminium markiezen hebben een zeer lange levensduur, het is altijd mogelijk om het doek te vervangen.