Reinigung und Imprägnierung von Persenninge 

8.7
235 beoordelingen
Symbol

Boottent reinigen en impregneren

Een boottent biedt comfort en bescherming tijdens het varen en het verblijf aan de wal. In ons vochtige klimaat grijpen algen en schimmel echter graag hun kans. Aan de binnenkant van de tent ontstaan vaak de bekende weer – en schimmelvlekken. De buitenkant kampt na verloop van tijd met algen,vervuild water en vogelpoep. Zo kunnen kwaliteit, kleur en levensverwachting van je boottent of bootkap na verloop van tijd achteruit gaan. Voor het behoud en levensduur van het doek is het daarom belangrijk om je bootkap regelmatig te laten reinigen en impregneren. Zo blijven jouw boottent of bootkap er representatief uitzien en verleng je bovendien de levensduur.

Vijf redenen om je boottent regelmatig te laten reinigen en impregneren

 1. Verlenging van de levensduur.  Vuil, algen en mossen kunnen zich ophopen op het oppervlak en zo leiden tot verkleuring en aantasting van het tentdoek. Door je boottent regelmatig te laten reinigen wordt deze vervuiling verwijderd.  Bij een impregneerbehandeling brengen we een beschermlaag op het doek, zodat nieuwe vervuiling minder kans krijgt.
 2. Bescherming tegen water, vocht en UV-straling: Door je boottent te laten impregneren, wordt deze beschermd tegen invloeden van buitenaf zoals water, vocht en UV-straling. Dit helpt om het materiaal van je boottent te versterken en de levensduur te verlengen.
 3. Vermindering van verkleuring: Regelmatige reiniging van je boottent kan helpen om verkleuring te voorkomen, zo blijft je boot er altijd netjes uitziet.
 4. Makkelijker schoon te houden: Door de boottent te impregneren, wordt het vuil minder snel aangetrokken en is de tent makkelijker schoon te houden.
 5. Verbetering van de hygiëne: Door de boottent regelmatig te reinigen, wordt het leven aan boord hygiënischer. Dit is vooral belangrijk wanneer er vaak op de boot wordt geleefd (met voedsel of drinken).

Bringen Sie die zu behandelnden Teile zu einem unserer Einsammelpunkte 

ZONklaar werkt nauw samen met een landelijk netwerk van Inzamelpunten. Dit zijn veelal zeilmakers, jachthavens, winterstallingen of andere maritieme bedrijven, waar jij je vieze boottent kunt achterlaten en na een aantal weken (periode afhankelijk) weer schoon kunt afhalen.

Zo reinigen en impregneren we jouw boottent

Stap 1: Voorreiniging 

We spoelen je boottent in onze wasstraat af onder gereduceerde druk, hiermee verwijderen we al het oppervlaktevuil.

Stap 2: Weken 

We leggen je boottent vervolgens 10 tot 15 uur in een weekbad met een speciaal door ZONklaar ontwikkeld reinigingsmiddel. De temperatuur in het bad is maximaal 20°C waardoor het weekproces 100 % krimpvrij is.

Stap 3: Afspoelen

Vervolgens spuiten we je boottent opnieuw onder gereduceerde druk af. Met deze actie verwijderen we al het losgeweekte vuil.

Stap 4: Speciale zeepbehandeling

Na het weekproces is al het normale vuil verwijderd. Alleen hardnekkige vuilresten zoals roestaanslag, benzine- of olievlekken en schimmels hebben nog extra aandacht nodig. Deze laatste vervuiling verwijderen we met een speciaal  vernevelingsproces waarbij we je boottent inborstelen met speciale zeepproducten.

Stap 5: Naspoelen

De boottent of buiskap is nu volledig schoon, we dompelen het kort in een bad met een speciaal middel dat alle eerder gebruikte middelen neutraliseert. We hangen je boottent nu uit om te drogen.

Stap 6: Impregneren en drogen

Nadat je boottent goed is opgedroogd, gaat deze via een slim transportsysteem naar de coatingplaats. Hier impregneren we je boottent met een speciale hydrofobe coating. Deze coating hebben we laten ontwikkelen om waterwerende eigenschappen te versterken, zonder dat dit het milieu aantast. Doel is om het vochtgehalte in het doek zoveel mogelijk te beperken en schimmelgroei zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken. Zo zorgt deze vuil- en waterafstotende coating voor optimale bescherming tegen onder andere: algen, groene aanslag, (regen)water, schimmels, weervlekken, UV-straling (kleurvaster), atmosferisch vuil, zout water en spinnenpoep. De coating beschermt het doek en verlengt de levensduur ervan. Uiteraard is je tent na impregneren ook weer 100% waterdicht.

Stap 7: Polijsten en een optionele check-up

Wanneer jouw boottent droog is, polijsten we met de hand de eventueel aanwezige plastic ramen. Onze Window Spray bevat bescherming voor de weekmakers in de raamfolie. Ook verdwijnen na het polijsten de fijnste krasjes. Na het polijsten beoordelen we het reinigingresultaat. Als reparatie niet nodig of gewenst is, gaan we door naar stap 9.

Stap 9: Verpakken en retourneren

 We pakken je boottent in en maken we deze gereed voor verzending. Na aankomst bij het Inzamelput, kun jij je schone boottent daar weer ophalen.

Bootspersenning reparieren

Soms zijn er (kleine) reparaties nodig aan de boottent. In dat geval nemen wij contact met je op. In samenwerking met onze gespecialiseerde partners kunnen wij ervoor zorgen dat jouw boottent wordt gerepareerd en weer het visitekaartje van jouw boot wordt.

Nachrichten

Kann meine Persenning durch Waschen schrumpfen?

Unsere Tests haben gezeigt, dass dies nicht der Fall ist. Doch woran liegt es, dass ein Zelt nach dem Waschen manchmal nicht mehr passt? Vor ein paar Jahren sind wir der Sache auf den Grund gegangen.

Mehr erfahren

Verschiedene Typen von Bootspersenninge

Einige Arten von Bootspersenninge, die wir reinigen und imprägnieren können:

Bimini

Wil je met je boot goed bestand zijn tegen regen en fel zonlicht? Dan is een biminitop de ideale oplossing. Met deze top voor bijvoorbeeld je rubberboot, motorboot of sloep ben je beschermd tegen regen. Lees meer


 

Sprayhood

Die Sprayhood Ihres Bootes bestimmt weitgehend das Aussehen und erhöht Ihren Komfort an Bord durch Schutz vor Regen und Sonne. Bei guter Pflege hält Ihre Sprayhood länger und das Aussehen Ihres Bootes bleibt optimal.


 

Cabrioletdach

De cabrioletkap biedt bescherming tegen buien en hete zon.  De cabrioletkap staat constant bloot aan vervuilende elementen. Daarom is het schoonmaken een vereiste als je de de levensduur van de cabrioletkap wilt verlengen. Lees meer

 


 

Flybridgekappe

Flybridgekappen zorgen voor extra leefruimte op de boot, maar bieden ook bescherming tegen hinderlijke weersinvloeden tijdens het varen. De flybridgekap verhoogt daarmee je vaargenot. Lees meer


 

Sprayhood

Sprayhoods sluiten doorgaans aan bij het design van de boot. Ze komen in kleur overeen met de buiskap en zijn degelijk en mooi afgewerkt.  Sprayhood reinigen is goed voor de onderhoud, verlengt de levensduur en zorgt voor behoud of zelfs verfraaiing. Ook een achtertent kunnen wij bij deze reiniging meenemen. Lees meer


 

Cockpitpersenning

Giekkleden beschermen je spullen op het dek tijdens een regenbui en zorgen voor verkoelende schaduw op een zomerse dag. Een giekkleed is vergelijkbaar met een bootkleed of boothoes, en dient goed verzorgd te worden zodat je boot fris en schoon blijft. Lees meer


 

Abdeckplane

Met een afdekzeil kun je al je spullen afdekken, en daarnaast zijn er nog talloze andere toepassingen. Door wind, regen en andere invloeden krijgt het zeil veel te verduren. Laat je afdekzeil daarom regelmatig reinigen. Lees meer


 

Polster & Bezüge

Kussens & hoezen bepalen het interieur van uw boot. Ze geven de uitstraling van de boot de finishing touch en zorgen voor het nodige comfort.  Kussens en hoezen zijn echter ook kwetsbaar, ze worden blootgesteld aan zonlicht of komen in aanraking met water, en na verloop van tijd wordt dit zichtbaar. ZONklaar reinigt de kussens en hoezen op de juiste manier met specialistische kennis en schoonmaakmaterialen. Lees meer

Kissen und Kissenbezüge

 


 

Baumpersenning, Maindrop oder Lazybag

Huiken, maindrops en lazybags beschermen de (groot)zeilen. Met de maindrop en de lazybag kun je de zeilen op een goede manier strijken en opbergen. De huik, maindrop en lazybag zijn altijd zichtbaar en dus onderhevig aan weersinvloeden. Regelmatig reinigen is daarom belangrijk. Lees meer


 

Plichtzelt

De kuiptent beschermt je zeilboot of motorboot tijdens alle seizoenen tegen de weersomstandigheden. Kuiptenten krijgen zand, water en ander vuil over zich heen. ZONklaar zorgt ervoor dat uw kuiptent er na een reinigingsbeurt weer als nieuw uitziet. De stiksels van een kuiptent gaan maximaal vijf jaar mee, ZONklaar controleert en verzorgt daarom ook het stikwerk van kuiptenten. Lees meer

 


 

Relingskleid

Railingkleden, ook wel railingzeilen genoemd, beschermen je boot tegen wind en golven. Railingkleden zijn daarnaast belangrijk voor de uitstraling van je boot. Regelmatig schoonmaken komt zowel de kwaliteit als het uiterlijk van je railingkleed ten goede. Lees meer


 

Winterzelt

Een wintertent beschermt je boot tegen harde wind, regen en zelfs sneeuw. Dankzij de bescherming van een wintertent krijgt vuil geen kans om zich te ontwikkelen tot meer of hard vuil. Natuurlijk moet de wintertent dan wel goed schoon zijn. Goede reiniging verlengt bovendien de levensduur en kwaliteit van het doek van de wintertent. Lees meer


 

Schwertschutzhülle

Zwaardhoezen zorgen voor optimale bescherming van de zwaarden van je boot en dienen op een professionele manier gereinigd te worden. Laat je zwaardhoezen door ons reinigen, zo weet je zeker dat de hoezen in goede staat blijven. Lees meer

Schon en beschermde bootent en buiskap

Is jouw boottent zo vies dat je denkt dat deze niet meer te redden is? Wij gaan de uitdaging graag aan. Breng je boottent naar een van onze Inzamelpunten bij jou in de buurt en haal ze na gemiddeld tien werkdagen weer fris en schoon weer op.

Schone en beschermde bootkap

Is jouw boottent zo vies dat je denkt dat deze niet meer te redden is? Wij gaan de uitdaging graag aan. Breng je boottent naar een van onze Inzamelpunten bij jou in de buurt en haal ze na gemiddeld tien werkdagen weer fris en schoon weer op.

Häufig gestellte Fragen zum Thema Bootszelt

 • Woher weiß ich, ob meine Markise, die Bootspersenning oder das Segel wirklich sauber sein wird?

  ZONklaar verfügt mitllerweile über einen großen Erfahrungsschatz bei der Reinigung aller Arten von Tüchern. Wir stehen in engem Kontakt mit den verschiedenen Stoffherstellern, mit denen wir Wissen und Erfahrung austauschen. Deshalb wagen wir es, es schwarz auf weiß zu formulieren: Nicht gut ist nicht gut, wenn man nicht zahlt. Wenn wir feststellen, dass sich bestimmte Flecken nicht entfernen lassen, werden wir zunächst mit dem Kunden Rücksprache halten. Anschließend wird besprochen, was zu erwarten ist und es kann noch entschieden werden, ob die Behandlung fortgesetzt werden soll. Wenn nicht, wird die Behandlung abgebrochen und es entstehen für Sie keine Kosten.

 • Ich habe Rost und Ölflecken in meinem Objekt. Können sie entfernt werden?

  Im Allgemeinen können wir diesen hartnäckigen Schmutz sehr gut entfernen. Wenn das Objekt so viele Rost- oder Ölflecken enthält, ist es nicht ausgeschlossen, dass es noch Spuren davon gibt, da der Stoff selbst bereits davon betroffen ist.

 • Ich habe eine Menge Fenster in meinem Zelt. Sind sie auch von der Wäsche betroffen?

  Durch den Waschvorgang passiert den Fenstern nichts Schädliches. Nach der Reinigung werden die vorhandenen Kunststofffenster mit einem speziellen Mittel poliert. Wir sind auch in der Lage, selbst kleinste Kratzer zu entfernen, da in dieser Polierpaste Weichmacher eingearbeitet sind. Beim Einpacken der frisch gewaschenen Sprayhood achten wir immer darauf, dass die Fenster richtig aufgerollt sind, damit knickfrei bleiben.

  Die Fenster müssen ersetzt werden, wenn braune Flecken auftreten. Dies ist auf eine längere Exposition gegenüber UV-Strahlung zurückzuführen. Dies führt dazu, dass sich die Weichmacher auflösen, der Kunststoff aushärtet und Risse entstehen. Ihr Segelmacher kann bei Bedarf die entsprechenden Fenster ersetzen.

 • Wie kommt mein Verdeck, Segel oder Bootspersenning zu ZONklaar?

  Sie können Ihre zu reinigenden Sachen bei einer unserer renommierten Sammelstellen abliefern. Klicken Sie hier für alle Möglichkeiten.

 • Wie lange hält meine neue Imprägnierungsschicht?

  Darauf gibt es keine feste Antwort, denn es gibt viele Variablen, die dies beeinflussen. Denken Sie zum Beispiel an die folgenden Fragen. Wie intensiv wird die Sprayhood genutzt? Wie ist der Bereich um die Sprayhood? Wird viel auf Salzwasser gesegelt? Im Durchschnitt hat die Beschichtung eine optimale Lebensdauer von drei Jahren. Danach wird der Schutz allmählich abnehmen. Eine weitere schöne Tatsache über unsere Beschichtung: In der Schutzschicht befindet sich ein Farbfilter. Dadurch bleibt der Stoff noch länger farbecht.

 • Wie entstehen Pilz- oder Stockflecken und können sie entfernt werden?

  Stockflecken verursachen einen permanenten Materialabbau von Textilien. Stockflecken in Kleidungsstücken oder Stoffteilen wie z.B. Schiffssegel entstehen dadurch, dass sie über einen längeren Zeitraum feucht waren. Sie sind als dunkle, nicht auswaschbare Flecken (Punkte) sichtbar. Dies wird auch als Stock bezeichnet. Die Zerstörung von z.B. Bootsplanen wird durch Pilze verursacht, die in feuchter Umgebung gedeihen und sich von organischen Partikeln ernähren. Gewachste Textilien können nicht infizierte Textilien kontaminieren. Unbehandelt führt es zu bleibenden Schäden und Löchern im Material. Sollte das Objekt von Schimmel- oder Stockflecken befallen sein, können wir diese leicht entfernen. Wenn das Objekt dann neu beschichtet wird, haftet der Pilz mit geringerer Wahrscheinlichkeit an der Oberfläche. Es ist jedoch keine Garantie dafür, dass der Schimmel nicht zurückkehrt.

  Wenn Sie versuchen wollen, schnell wiederkehrende Stockflecken selbst zu entfernen, könnten Sie Folgendes tun. Füllen Sie eine Pflanzenspritze mit neun Teilen Wasser und einem Teil Chlor. Diese können Sie dann über die Wetterflecken sprühen und für fünfzehn Minuten einziehen lassen. Denken Sie an den Boden und die Bänke. Halten Sie viel Wasser zur Hand, um andere Gegenstände sofort zu reinigen. Nach der Einweichzeit sollten Sie mit viel Wasser nachspülen. Verwenden Sie keine harte Bürste oder andere Seife oder Reinigungsmittel. Sie würden dabei die von uns aufgetragene Beschichtung möglicherweise beschädigen, was das Problem nur noch verstärkt.

 • Het doek van mijn kap of zonwering is verkleurd door de zon. Kan ZONklaar de originele kleur terugkrijgen?

  Gegen Verfärbungen können wir leider nichts tun. Durch unsere Beschichtung dunkelt das Objekt einige Nuancen nach und bleibt länger farbecht.