Ga schimmel in je bootkap tegen

Geplaatst op: 12 februari 2016

Schimmel in je bootkap of -tent: het is de doorn in het oog van elke watersportliefhebber. Als ZONklaar gaan we de strijd aan tegen schimmelgroei. Een afdoende oplossing is nog niet voorhanden. Intussen kun je als booteigenaar een aantal dingen doen om de schimmelgroei tot een minimum te beperken.

5 manieren om schimmel in je bootkap of -tent tegen te gaan

 • Vermijd het gebruik van groene zeep
  Dit goedje is een ultieme voedingsbodem voor schimmel omdat het altijd een vettig laagje achterlaat. Niet gebruiken dus!
 • Zorg voor een schone omgeving
  Huidschilfers blijken ook een voedingsbodem voor schimmel te zijn. Dat zou kunnen verklaren waarom schimmels zich graag vermenigvuldigen onder kappen waar veel geleefd wordt. Houd die omgeving dus zo schoon mogelijk!
 • Ventileer regelmatig
  Een hoge luchtvochtigheid in combinatie met slechte ventilatie creëert ideale omstandigheden voor schimmel. Ventileer dus regelmatig!
 • Plaats een emmertje azijn onder de bootkap
  De verdamping van azijn remt de schimmelgroei af.
 • Geef alles een sopje vóór het terugplaatsen van de kap
  Gebruik daarvoor een sopje 1/10 chloor/water. Doe dit vóór het terugplaatsen van de kap. Zo voorkom je dat de schimmel snel terugkeert in het doek.

Tot slot, zorg voor goed onderhoud van je bootkap of –tent. Na de eerste reiniging van een nieuw aangeschafte bootkap (meestal na 4 tot 5 jaar na nieuwkoop) is het verstandig om deze elke 2 jaar professioneel te laten reinigen. Zo blijft bootkap of –tent langer mooi, en geef je ook schimmelgroei minder kans.