Schimmelprobleem opgelost?

De meeste kappen en tenten die wij reinigen kunnen er weer een paar jaar tegenaan. Maar sommige bootkappen keren na een paar maanden terug met wéér die vervelende schimmel in het doek.

8.7
206 beoordelingen
icon

Schimmel in bootkappen en -tenten?

Wij gaan de strijd aan!

De meeste kappen en tenten die wij reinigen kunnen er weer een paar jaar tegenaan. Maar sommige bootkappen keren na een paar maanden terug met wéér die vervelende schimmel in het doek. Schimmelgroei in bootkappen komt de laatste jaren niet alleen sneller terug, maar neemt ook steeds agressievere vormen aan. Alle reden voor ZONklaar om het schimmelprobleem boven aan de agenda te plaatsen.

Oorzaken schimmel in boottent

Waar komt al die schimmel vandaan? En waarom groeit het probleem? Daarvoor zijn diverse oorzaken aan te wijzen. Dit zijn de belangrijkste:

  • een toenemende luchtvervuiling
  • ons vochtige klimaat
  • het aan banden leggen van antibacteriële stoffen

Dat laatste zien we terug in de nieuwe lijst van de in textielverwerking gereguleerde stoffen, die Europees wordt vastgesteld. Veel antibacteriële en schimmelwerende stoffen zijn bij verwerking schadelijk voor de gezondheid en mogen niet meer gebruikt worden tijdens de productie. Die lijst groeit elk jaar. Steeds meer schimmelwerende stoffen kunnen we dus ook niet meer inzetten tegen schimmel in onze bootkap en-tent.

Onze strijd tegen schimmel
Verklaringen voor het probleem zijn er genoeg. Maar nu de oplossing. Daar zetten wij ons voor in. Om te beginnen hebben we het vraagstuk opgenomen in onze bedrijfsmatige doelen voor het komend jaar. ‘Vijf manieren ontwikkelen om schimmelgroei in bootkappen tegen te gaan voor een periode van minimaal anderhalf jaar’, dat is waar we voor gaan. Behoorlijk ambitieus maar volgens ons wel haalbaar.

Innovatief onderzoek
Samen met een aantal doekfabrikanten investeren wij in innovatief onderzoek. Doel is om schimmelgroei in de toekomst voor een significant langere periode uit het doek te weren zonder het gebruik van schadelijke stoffen. Tenminste één van de lopende onderzoeken stemt mij erg hoopvol. In dit onderzoek wordt het canvas blootgesteld aan verouderingstechnieken. Vanuit deze gecreëerde situatie proberen de onderzoekers nieuwe oplossingen op te sporen. Het is een geheel nieuwe methodiek. Een met potentie, denken wij.

Ontwikkelingen volgen?
Wil je op de hoogte blijven van onze strijd tegen schimmelgroei in bootkappen en -tenten? Volg dan dit blog , ik zal hier de resultaten en bevindingen delen.

Gerelateerde artikelen